Taahhüt Ettiği Tarihte Kiralananı Boşaltmayan Kiracı Kiraya Verenin Uğrayacağı Maddi Kayıptan Sorumludur.
Eylül 15, 2024
Bedelini Kendisi Ödeyerek Engelli Kayınbabası Üzerine Araç Alan Damat, Vefat Durumunda Ödediği Bedeli Mirasçılardan İsteyebilir.
Eylül 15, 2024

Yargı Kararları

Emsal Yargı Kararları

“2024 Yılı Aralık Ayı Sonu” Şeklinde Tanzim Edilen Tahliye Taahhütnamesi Geçerlidir.

T.C. Yargıtay
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2005/5707
Karar No: 2005/8162
Karar Tarihi: 15.09.2005

Dava: İcra mahkemesince verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Karar: Davacı tarafından davalı aleyhine başlatılan icra takibine davalının vaki itirazı üzerine davacı mahkemeden itirazın kaldırılması ve tahliye isteminde bulunmuştur. Mahkemece taahhütnamenin kira dönemi içinde verildiğinin kanıtlanamadığından bahisle davanın reddine karar verilmiş, karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Takip tanzim tarihi bulunmayan tahliye taahhüdüne dayanılarak yapılmıştır. Borçlu itirazında taahhüdün taşınmaza kiracı olarak girmeden verildiğini ve kayıtsız şartsız belli bir tarihi ihtiva etmediğini savunmuştur.

Borçlunun itirazında ve yargılamada kira sözleşmesi ve taahhütnamedeki imza inkar edilmemiştir.

İmzası inkar edilmeyen taahhütname metninden de borçlunun tahliye taahhüdünü taşınmazda kiracı olarak bulunduğu sırada verdiği anlaşılmaktadır. Kiralananda iken verilen tahliye taahhüdünde kiralananın 2004 yılı Aralık ayı sonunda tahliye edileceği yazılı olduğuna göre bu tarihin 31 Aralık 2004 olduğunun kabulü gerekir. Taahhütnamenin geçerli bulunduğu gözetilerek istemin kabulüne karar vermek gerekirken, yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olmuştur.

Sonuç: Kararın yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, istek halinde peşin alınan temyiz harcının temyiz edene iadesine, 15.09.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi.